HACCP

 

Referenciáink megtekintéséhez kattintson itt !

 

Vida Csaba

"...Az ország kultúrájának szerves része a nemzeti gasztronómia, az étkezési szokások, az idelátogató turista ezen keresztül is élményeket és benyomásokat szerez, megismerkedhet az országgal. ... Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvése kötelezettséget is jelent a tekintetben, hogy a közösség elvárásai, eloírásai érvényesüljenek. Így kötelezettség az is, hogy a vendéglátás megfeleloen rendszerbe foglalt és dokumentált élelmiszerbiztonsággal tevékenykedjék....

...Ahogy az ország, úgy a szakma sem térhet ki a kor kihívásai elol. Tekintsék hát e feladatot eszköznek a szakma védelmére, orizve és továbbépítve eddig is méltó hírnevét...."

Idézet Dr. Budai Zoltántól. Gazdasági Minisztérium, Turisztikai Helyettes Államtitkár

A HACCP a Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok kifejezés angol megfelelőjének rövidítése. A HACCP az élelmiszerek előállításával, fogyasztásra való elkészítésével, felszolgálásával kapcsolatos tudományos és gyakorlati ismeretekre épülő módszeres megközelítés, amely a veszélyek megelőzésén alapuló hatékony élelmiszer-biztonsági rendszer létrehozását és működtetését segíti elő.

A HACCP ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYEI

  • Az utólagos ellenőrzés helyett a hibák megelőzését segíti elő
  • Növeli az élelmiszer-biztonságot és megbízhatóságot
  • Módszeres és dokumentált elemzés, amely az erőforrásokat a kritikus pontokra irányítja
  • Csökkenti a veszteségeket, elősegíti a költségtakarékos szabályozásokat
  • Alkalmas a jogi védelemre, a kötelező gondosság bizonyítására
  • Alapul szolgál azMSZ EN ISO 22000:2005 szerinti szerinti élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kiépítéséhez.
  • Javítja a folyamatok ellenőrzését és szabályozását a kitűzött minőségi előírások elérése érdekében
  • Növeli a vevők bizalmát a vállalat és termékei iránt
  • Nemzetközileg elfogadott módszer az élelmiszerbiztonság elérésére.

A vendégek megnyerése érdekében a felszolgált élelmiszerek kiváló minőségén túl kiemelt figyelmet kell fordítani azok biztonságára és egészségére. Az összes tárolási, előkészítési, főzési és szolgáltatási eljárásnak ezt szem előtt kell tartania. Az anyagok előkészítése, az ételek főzése, a fogyasztásra kész ételek kezelése és felszolgálása a folyamat legkritikusabb tevékenységei közé tartoznak, ezért gondos tervezésük, az előírások szerinti végrehajtásuk elengedhetetlen az élelmiszer-biztonság szempontjából.

   
 
 

2016.01.25. griff//1-3.htm


További részletek . . . .